Властите в Южна Испания се извиниха за пръскането на местен плаж с разредена

...
Властите в Южна Испания се извиниха за пръскането на местен плаж с разредена
Коментари Харесай

Хората сигурно са полудели: Испания пръска плажовете с белина

Властите в Южна Испания се извиниха за пръскането на местен плаж с разредена белина в опит да защитят жителите от ковид. Миналата седмица живописното рибарско населено място Zahara de los Atunes осъмна с трактори, оборудвани с пулверизатори, с които са се пробвали да " дезинфекцират " плажа.

Решението за напръскване на плажа с натриев хипохлорит (познат в домашния обичай като 'белина') разгневи природозащитниците. " Това е изцяло неуместно ", заяви Мария Долорес Иглесиас Бенитес, която оглавява локална екоасоциация.  " Плажът е жива екосистема. И когато го напръскате с белина, убивате всичко, на което попаднете. "

Иглесиас Бенитес и сътрудниците ѝ се борят да предоставят активна екозащитата на региона, който служи като място за гнездене на морските дъждосвирци, както и на няколко типа мигриращи птици. Те са се надявали броят на гнездата в региона да се удвои тази година, откакто към този момент шест седмици изолационните ограничения в Испания държат хората надалеч от плажа. " Сега обаче се тормозя, че тракторите разрушават яйцата ", обясни тя паниките си. 

Групата на Иглесиас Бенитес е подала тъжби до локалните управляващи, привличайки вниманието на огромни организации, измежду които и " Грийнпийс " в Испания. 

" Пръсканетоо на плажове с белина по средата на развъждането на птици и безгръбначни, които ще допринесат до успешния крайбрежен риболов... не е една от концепциите на [Доналд] Тръмп. Това се случва в Zahara de los Atunes ", пишат от " Грийнпийс Испания " в Twitter, базирайки се на неотдавнашното разсъждение на президента на Съединени американски щати по отношение на инжектирането на дезинфектиращи продукти и триумфа им в битката с ковид. 

 

Fumigar con lejía playas en plena época de cría de aves o de desarrollo de la red de invertebrados que sustentarán la pesca costera y destrozar el valor turístico del litoral, no es una de las ideas de Trump. Está ocurriendo en Zahara de los Atunes https://t.co/afCFLg1sVG
— Greenpeace España (@greenpeace_esp) April 27, 2020
 

Служител на районното държавно управление в Андалусия съобщи, че зад опита за стерилизация стоят чиновници на местната власт и бизнес асоциация, която няма необходимите позволения. Агустин Конехо, локален общински чиновник, поема отговорността, като прецизира, че действията му са били стимулирани само от желанието да отбрани децата. " Признавам, че това е неточност ", казва той пред локална телевизия,  " само че това беше направено с най-хубавите планове ".

Въпреки че Испания е измежду страните, които са най-силно наранени от пандемията, с повече от 23 800 смъртни случаи, и явно локалните управляващи се пробват да работят против ковид, не би трябвало да се не помни, че ограниченията не трябва да са нито лекомислени, нито крайни. Те изискват предварителна консултация с експертни групи, измежду които несъмнено би трябвало да има и еколози. Едва ли погубването на локалната екосистема е обективна цена за " добруването " на испанските деца. Още повече че от тази седмица мерките в страната са разхлабени и на децата на възраст под 14 години им е разрешено да излизат всекидневно до един час. Коя ли майка би пуснала детето си на отровения с белина плаж?!

 
Грета Тунберг, Стела Маккартни, Папа Франциск: Да не изпускаме момента!
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР